Téčko: Mobilní braillský displej Focus 14 Blue (2017)

Braillské displeje Focus spadají pod značku Freedom Scientific vlastněnou koncernem Vispero. Jejich českým distributorem je společnost Galop. V modelové řadě displejů Focus najdeme 40znakový Focus 40 Blue, který je primárně určen pro běžnou práci na počítači, 80znakový Focus 80 Blue pro profesionální použití a také 14znakový Focus 14 Blue zaměřený na práci s chytrými mobily. A právě na tento nejmenší model se v následujícím článku zaměříme. Většina z níže uvedeného však platí i pro modely Focus 40 Blue a Focus 80 Blue.

Popis zařízení

Z plného názvu Focus 14 Blue (2017) plyne, že braillský displej je 14znakový a že tato pátá modelová řada displejů Focus je na trhu od roku 2017. Modely Focus Blue označené tímto letopočtem si mimo jiné zakládají na vysoké odolnosti před mechanickým poškozením, což je zvlášť u mobilního braillského displeje velmi vítaná vlastnost. Tělo displeje je z hliníku a po bočních stranách je zakončují gumové tlumiče nárazu. Focus 14 má obdélníkový tvar, přičemž přední strana s ovládacími prvky je ergonomicky zkosena, aby byl co nejlepší přístup k tlačítkům, která jsou zde umístěna.

Nejrůznějších ovládacích prvků je na Focusu 14 poměrně velké množství. Většinou jsou soustředěny na jeho horní a přední straně. Položíme-li Focus 14 na stůl tak, aby k nám směřovala jeho přední zkosená strana, budou na horní straně zařízení směrem odzadu následující prvky:

  • Osmibodová braillská klávesnice, kde jsou body v tomto pořadí zleva doprava: 7, 3, 2, 1, 4, 5, 6, 8. Jednotlivé klávesy jsou dostatečně velké a v dostatečných rozestupech, aby se na klávesnici psalo pohodlně. Braillská klávesnice je při psaní tichá, což může vyhovovat v situacích, kdy si člověk potřebuje psát poznámky diskrétně, aniž by klapáním rušil okolí.
  • Mezi klávesami 1 a 4 se nachází podlouhlé tlačítko Menu, které slouží k přístupu do interní nabídky displeje.
  • Blíže k nám se nachází čtrnáctiznakový braillský displej. Každý z braillských znaků má nad sebou naváděcí tlačítko pro přitažení kurzoru na příslušný znak.
  • Vlevo i vpravo od braillského displeje se nacházejí navigační kolébková tlačítka pro pohyb po textu.
  • Nad každým z navigačních kolébkových tlačítek najdeme menší kulaté tlačítko pro přepínání navigačních režimů.
  • Nejblíže k nám pod braillským displejem uprostřed je umístěn podlouhlý mezerník.

Na přední straně Focusu najdeme v pořadí zleva doprava následující tlačítka: levé výběrové tlačítko, levé kolébkové tlačítko, levé tlačítko pro posun, levé tlačítko Shift, pravé tlačítko Shift, pravé tlačítko pro posun, pravé kolébkové tlačítko a pravé výběrové tlačítko. Všechna tlačítka na horní i přední straně Focusu mají při práci s VoiceOverem v iPhonu přiřazené své funkce, takže je můžeme používat místo dotykových gest pro ovládání iPhonu a pro pohyb v aplikacích.

Zbývá ještě uvést, že uprostřed levé strany Focusu je tlačítko pro zapnutí a za ním konektor typu USB-C, přes který lze displej propojit s počítačem nebo nabíjet. Výhodou moderního konektoru USB-C je, že je oboustranný – nemusíme tedy dávat pozor, zda do něj kabel nezastrkujeme vzhůru nohama. Před zapínacím tlačítkem je ještě lehce skryt slot na paměťovou kartu. Na spodní straně je mezi protiskluzovými pryžovými proužky štítek se sériovým číslem přístroje. Toto číslo je zde vyraženo i v bodovém písmu.

Připojení Focusu 14 k iPhonu

Braillský displej zapínáme i vypínáme delším stiskem výše zmíněného tlačítka pro zapnutí na levé straně uprostřed. Focus tedy zapneme a pokud není v dosahu žádné zařízení, se kterým již byl spárován, zobrazí se na displeji aktuální čas. Nyní na iPhonu standardně otevřeme aplikaci Nastavení a přejdeme přes položky Zpřístupnění, VoiceOver a Braillovo písmo. Zde pod textem Vybrat braillský řádek vyhledáme zařízení začínající slovem Focus a poklepeme na ně. Budeme vyzváni k zadání PINu, který je pro displeje Focus 0000. Poté již máme spárováno. Od této chvíle se už tedy bude Focus k iPhonu připojovat automaticky, kdykoli jej zapneme a iPhone bude v dosahu.

Zajímavou funkcí braillských displejů Focus Blue (2017) je možnost současného připojení až k pěti různým Bluetooth zařízením a samozřejmě též připojení přes USB. Displej tedy můžeme výše popsaným způsobem spárovat např. s mobilem, tabletem, notebookem atd. S jakým z dostupných Bluetooth zařízení Focus právě pracuje, potom můžeme rychle přepínat kombinací tlačítka Menu a bodů 1 až 5. Jednotlivá spárovaná zařízení můžeme spravovat v interním menu Focusu.

Interní menu Focusu 14

Ať už používáme Focus přes USB s počítačem nebo přes Bluetooth s mobilním zařízením, můžeme se kdykoli stiskem tlačítka Menu dostat do interní nabídky braillského displeje. Zatímco po prvním stisku tlačítka Menu se na displeji zobrazí aktuální čas z interních hodin, druhým stiskem tlačítka Menu již přejdeme na začátek interní nabídky. Položky menu slouží k nastavení různých vlastností braillského displeje a pro vstup do textového editoru/čtečky ScratchPad.

V menu se lze pohybovat pomocí ovládacích prvků na přední straně Focusu. Stiskem kolébkových tlačítek nahoře či dole se posouváme po jednotlivých položkách, pravým Shiftem zobrazíme dostupné možnosti k aktuální položce a pokud provedeme změnu v nastavení, uložíme ji stiskem pravého výběrového tlačítka. Naopak levým výběrovým tlačítkem aktuální úroveň menu opustíme bez uložení změn. Opakovanými stisky levého výběrového tlačítka tedy z libovolné úrovně menu nakonec z interního menu odejdeme a Focus začne opět zobrazovat text z připojeného zařízení.

Menu je lokalizováno do češtiny a najdeme v něm tyto volby:

  • Bluetooth ID: První položka zobrazuje název, pod kterým je braillský displej viditelný na zařízeních, se kterými jej párujeme. ID vždy začíná textem „Focus 14“, zbytek řetězce je ale pro každý displej jedinečný. Dají se tedy podle něj odlišit jednotlivé displeje, pokud jich je v dosahu více.
  • Opakování: Tato volba určuje, jak rychle se opakuje příkaz při podržení kolébkových tlačítek, což se může hodit např. pro rychlý průchod dlouhým menu.
  • Režim spánku: Přes tuto položku nastavíme, po jak dlouhé době nečinnosti se Focus automaticky vypne. Vybírat můžeme z rozsahu 5 až 45 minut.
  • Hodiny: Zde můžeme nastavit jednak čas interních hodin Focusu, jednak režim 24/12.
  • Kalendář: Pomocí této položky nastavíme datum interních hodin, případně režim jeho zobrazení. Datum si na Focusu můžeme kdykoli zobrazit stiskem tlačítka Menu a písmene D.
  • Připojení: Tato funkce zobrazí všechna zařízení, která jsou s Focusem spárována, a vyznačí to, jež je právě aktivní. Můžeme odtud smazat zařízení, u kterých si už automatické propojování s braillským displejem nepřejeme.
  • Tuhost bodů: Od 0 do sta procent v dvaceti pěti procentních intervalech můžeme nastavit sílu odporu jehliček, ze kterých jsou složeny jednotlivé znaky.
  • Jazyk: Umožňuje nastavit jazyk interní nabídky funkcí. Kromě češtiny zde najdeme dalších 18 jazyků.
  • ScratchPad: Jedná se o interní textový editor umožňující zapisovat, editovat a číst poznámky, ukládat či otevírat je z paměťové karty, přenášet je do připojeného zařízení, pracovat se schránkou, vyhledávat a v režimu pouze pro čtení číst rozsáhlé texty. Do ScratchPadu se můžeme kdykoli okamžitě přepnout stiskem tlačítka Menu a písmene N.
  • Informace o verzi firmware: Poslední položka v nabídce, stejně jako první, slouží jen jako informace. Také začíná uvedením typu displeje "Focus 14", ovšem tentokrát následovaný verzí firmware. Interní software je vývojáři průběžně upravovaný a pomocí jednoduchého procesu lze po stažení provést jeho aktualizaci.

Výdrž baterie

Focus 14 by měl vydržet v provozu na baterii až 20 hodin. Stav baterie si můžeme kdykoli zkontrolovat tak, že stiskneme tlačítko menu, jako bychom chtěli otevřít menu. Na displeji se zobrazí aktuální čas a když odrolujeme text dále doprava, uvidíme zde procentuální nabití baterie. Úplně vybitá baterie se při připojení přes adaptér nabíjí asi 3 hodiny.

Pouzdro

Focus 14 Blue se dodává s vypolstrovaným koženým pouzdrem s nastavitelným řemínkem přes rameno a kapsou na propojovací USB kabel či jiné drobnosti. Pouzdro drží uzavřené všité magnety. Vše je vymyšleno tak, že když odklopíme horní část pouzdra máme přístup k celé horní straně zařízení a také ke všem prvkům na levé a přední straně. Braillský displej tedy můžeme na cestách pohodlně používat, aniž bychom jej museli z pouzdra vyjímat.

Závěr

Focus 14 může být zajímavý pro ty, kdo i u mobilního braillského displeje ocení dva znaky navíc oproti ostatním malým braillským displejům. Díky o trochu větší šířce zařízení je braillská klávesnice dostatečně velká i pro uživatele se silnějšími prsty a je též při psaní docela tichá. Focus 14 by měl být díky své konstrukci poměrně odolný proti mechanickému poškození. Výhodou Focusu je možnost rychlého přepínání mezi až pěti připojenými zařízeními a připojení přes USB typu C.

Parametry Focusu 14 Blue (2017)

Počet braillských znaků: 14
Naváděcí tlačítka nad braillskými znaky: ano
Braillská klávesnice: osmibodová
Další ovládací prvky: celkem šest párů ovládacích tlačítek a tlačítko Menu
Interní funkce: hodiny, datum, stav baterie, autonomní textový editor/čtečka a nastavení displeje
Rozhraní: Bluetooth (možno spárovat až s pěti zařízeními současně), USB
Slot na paměťovou SD kartu: ano
Napájení: USB-C
Přibližná výdrž baterie při aktivní práci: max. 20 hodin
Hmotnost: 327 g
Rozměry: 195 x 80 x 20 mm,
Cena: 39 900 Kč

Autor: Jan Šnyrych

Další zdroje informací:

Tento článek byl se souhlasem redakce přejat z archivu Téčka – technické přílohy časopisu Zora. Pokud máte zájem o aktuální zprávy, recenze, návody a další texty o technologiích pro zrakově postižené, zajistěte si předplatné Téčka, které je dostupné už od symbolických 75 Kč za rok.

Štítky