Téčko: Šachová hra – Nenechte si ujít zbrusu novou českou audio hru z dílny tvůrců Důkazu 111

„Klára pravidelně usedá se svým ošetřovatelem k šachové hře. Pár tahů stačí k tomu, aby se začaly vracet staré vzpomínky a kdysi tak známé melodie. Můžeme se však na lidskou paměť zcela spolehnout?“

Vzpomínáte? Není to tak dávno, co se české herní studio Play by Ears pochlubilo svou první interaktivní audio hrou Důkaz 111, která se setkala s pozitivním ohlasem mnoha uživatelů u nás i v zahraničí. Líbila-li se i vám, rozhodně by vás mohlo zajímat, že tým zkušeného filmového zvukaře Tomáše Oramuse ve spolupráci s Českým rozhlasem právě vypouští na trh novou hru navazující na stejnou koncepci, plně přístupnou i nevidomým a slabozrakým hráčům. I tentokrát se můžete těšit na skvělou práci se zvukovým designem, špičkové herecké obsazení a napínavý příběh s překvapivou pointou. Pojďme tedy společně také na pár minut usednout nad Šachovou hrou, přiblížit si, jak funguje a co můžete očekávat.

Zahájení – Jak si hru pořídit a nainstalovat?

Šachová hra je dostupná pro platformy iOS a Android. Lze ji tedy běžným způsobem vyhledat, stáhnout a nainstalovat z App Storu či Google Play. Oproti předešlé audio hře Důkaz 111 lze hru získat a hrát zcela zdarma bez nutnosti jakéhokoli nákupu v aplikaci, což je nepochybně samo o sobě příznivou zprávou pro každého, kdo by si chtěl dopřát novou hru a zároveň například právě šetří na vánoční dárek. Po úspěšné instalaci se hra objeví na vaší ploše, stačí ji tedy spustit a ponořit se do příběhu. Předtím však doporučujeme připojit k vašemu mobilnímu telefonu jakákoli stereo sluchátka. Jednak budete moci lépe ocenit velmi dobrou práci se zvukem a vychutnat si příběh sugestivněji, mnohem důležitějším důvodem však je, že na rozdíl od Důkazu 111 využívá Šachová hra stereo zvuk jako zásadní prvek pro svou herní mechaniku. Řečeno jinak a jednodušeji, pokud byste se pokoušeli hru hrát na obyčejných reproduktorech v telefonu, orientace v herním prostředí by vám mohla připadat složitější a některé zvuky by vám třeba také mohly zbytečně uniknout. Před spuštěním aplikace se ještě nezapomeňte ujistit, že váš telefon není přepnutý do tichého režimu. Hru totiž ovládáme bez odečítače obrazovky a pouze s využitím zvuku, který bychom v tichém režimu neslyšeli.

Jak Šachovou hru ovládat a hrát?

Ihned po spuštění hry nás přivítá hlas Jana Šťastného, který nás stejně jako u Důkazu bude provázet uživatelským prostředím aplikace. Nejprve nás upozorní, že pro správné fungování hry je potřeba vypnout VoiceOver či TalkBack, protože celá hra je založena pouze na vlastním zvuku a odečítače by blokovaly herní gesta, která budeme ve hře používat. Uživatelé na iPhonu mohou rovněž pro hru pomocí rotoru aktivovat režim přímého dotyku, takže VoiceOver bude moci zůstat zapnutý a nebude nijak do hry zasahovat.

Poté budeme následovat instrukce a švihnutím doprava spustíme hru v režimu s ovládáním pro nevidomé. Objeví se následující obrazovka s hlavním menu, ve kterém máme na výběr z několika možností. Švihnutím doprava budeme moci začít novou hru, švihnutím doleva pak můžeme načíst dříve rozehranou hru, švihnutím dolů dvěma prsty se otevře facebooková stránka hry a švihnutím dvěma prsty nahoru si můžeme instrukce vyslechnout znovu. Nás v tuto chvíli pochopitelně zajímá především první z možností, švihneme proto jedním prstem doprava a přejdeme do hry.

Znovu budou následovat krátké instrukce, které nám pomohou pochopit některé ovládací prvky hry. Švihnutím dolů dvěma prsty můžeme hru zapauzovat a uložit, švihnutím dvěma prsty doprava přeskočit úsek příběhu, který už známe, švihnutím dvěma prsty doleva naopak aktuální úsek zopakujeme. Pokud nám nějaké gesto neuvízne v paměti, švihnutím dvěma prsty nahoru si budeme moci kdykoli tuto nápovědu poslechnout ještě jednou. Pak uslyšíme krátké úvodní titulky s jemným klavírním podkladem a plynule se přeneseme do herního světa hlavní hrdinky Kláry. Slyšíme ošetřovatele, který nesměle hraje pomalou melodii na klavír, a hlavní hrdinku, která stejně tiše a nezúčastněně pohybuje šachovými figurkami po šachovnici. Partie může začít.

Stejně jako již zmiňovaný Důkaz 111 je Šachová hra interaktivní audio hra, ve které není podstatná pohotová akce, ale spíše samotný příběh a to, jakým směrem se v něm ubereme. Z příběhu bychom neradi něco dále vyzrazovali, abychom se vyvarovali zbytečných spoilerů. Rádi bychom ale představili ovládání samotné hry, které se od Důkazu trochu liší.

Během poslechu příběhu hlavní hrdinky se vždy v určitý moment hra zastaví a my dostaneme prostor zvolit si, na kterou z Klářiných vzpomínek se zaměříme a oživíme ji. V prvním takovém momentě na začátku hry je na výběr pouze jedna vzpomínka, v dalších částech hry si však musíme vybrat ze dvou či tří. Podle toho, kterou z nich si vybereme, pak uslyšíme něco trochu jiného, a nakonec může příběh dospět k různému vyústění. Jednotlivé vzpomínky při výběru reprezentují zvuky, např. krátký útržek melodie, útržky rozhovorů, zvonek či zvonění telefonu, chrastění klíčů apod. Zvuky jsou vždy v prostoru různě rozmístěné, a proto je zde doporučeno hrát za pomoci sterea, ať už jsou to reproduktory nebo sluchátka. Tahem jedním prstem po obrazovce se posouváme v herním poli a přibližujeme se k rozmístěným vzpomínkám. V prvním případě je například jediná vzpomínka umístěna vlevo na hoře. Následujeme tedy zvuk tak, že položíme prst na levý okraj obrazovky, a potom prstem táhneme nahoru, aby se zvuk zesiloval. Jakmile se dostaneme na úroveň zvuku, ozve se cinknutí a telefon nám zavibruje, což znamená, že můžeme oddálit prst od obrazovky a vzpomínku tak oživit. Pokud máme na výběr ze dvou či tří vzpomínek, položíme prst nejdřív nalevo, napravo či doprostřed obrazovky a pak stejným způsobem táhneme nahoru, dokud nedotáhneme až k ní.

Ti, kteří se s podobným ovládáním setkávají poprvé, mohou být po dočtení této části článku nebo na začátku hry trochu ztraceni, mohu vás nicméně ujistit, že se brzy ve hře zorientujete a budete si moci vychutnat poutavý příběh a lov na ztracené vzpomínky bez obtíží.

Koncovka – Naše dojmy a hodnocení

Po výborném Důkazu 111 byli všichni příznivci her a audio her zcela jistě zvědaví, bude-li se společnost Play by Ears dále rozvíjet a obohatí-li naši herní kolekci o nový, stejně povedený počin. My jsme proto rádi, že se tak stalo. Šachová hra je opět velice vydařená hra a myslíme si, že nijak za Důkazem nepokulhává. Příběh je o něco kratší a dalo by se říci, že je na první pohled méně akční či nervy drásající. Jak už to ale bývá, ne vše je vždy takové, jak se na první pohled zdá. Při šachové partii se Klára čím dál hlouběji ponořuje do svých vzpomínek a boj s její vlastní pamětí zatím nenápadně graduje. Hra začne postupně působit čím dál mysteriózněji a v některých momentech může člověka zamrazit. Právě ten zvláštní pocit, jako by bylo cosi ve vzduchu a že tu něco není v pořádku, možná působí na příběhu nejzajímavěji.

Rádi bychom také vyzdvihli opět vynikající herecké obsazení. Hlavní hrdinku vynikajícím způsobem ztvárnila Taťjana Medvecká, kterou při její šachové partii doprovází rovněž skvělý Jaroslav Plesl. Uslyšíte také Igora Bareše, Elizavetu Maximovou, René Slováčkovou a plejádu známých hlasů, které můžete znát z filmu, rozhlasu, divadla či dabingu. To vše je podpořeno skvělým zvukovým designem a působivým hudebním doprovodem. Jednoznačně tedy lze říci, že se opět jedná o velice vydařenou a kvalitní hru, která ve své kategorii českých her přístupných pro nevidomé téměř nemá konkurenci. Vřele doporučujeme vyzkoušet a přesvědčit se na vlastní uši.

Autor: Jakub Blažek

Další zdroje informací

Tento článek byl se souhlasem redakce přejat z archivu Téčka – technické přílohy časopisu Zora. Pokud máte zájem o aktuální zprávy, recenze, návody a další texty o technologiích pro zrakově postižené, zajistěte si předplatné Téčka, které je dostupné už od symbolických 75 Kč za rok.

Štítky