Uživatelům odečítačů nabízíme audio tutoriály pro Microsoft Edge, Skype pro Windows a Google Disk, Dokumenty a Tabulky

V rámci projektu Přenos zahraničních iOS aplikací a JAWS zvukových tutoriálů podpořeného Nadačním fondem Českého rozhlasu Světluška v našem oddělení Tyflokabinet – SONS ČR i v roce 2021 vznikly nové audio tutoriály:

  1. Microsoft Edge s odečítačem obrazovky
  2. Google aplikace Disk, Dokumenty a Tabulky s odečítačem obrazovky
  3. Skype pro Windows s odečítačem obrazovky.

Microsoft Edge

Webový prohlížeč Microsoft Edge se po přechodu na jádro Chromium stal i pro uživatele odečítačů obrazovky konečně použitelným. Tato inovovaná verze prohlížeče ale byla jediná z rozšířené trojice: Chrome, Firefox, Edge, kterou naše materiály doposud nepokrývaly. Seznámením s prostředím, nastavením, funkcemi a užitečnými klávesovými zkratkami – vše za pomoci praktických ukázek tento „nedostatek“ napravujeme. Vaším průvodcem funkcemi prohlížeče Edge bude Michal Jelínek.

Kapitoly:

  1. Úvod
  2. Úvodní nastavení při prvním spuštění
  3. Nastavení výchozího prohlížeče
  4. Části okna a jejich procházení
  5. Panely nástrojů
  6. Panel Adresa a hledání
  7. Oblíbené položky
  8. Další funkce panelu nástrojů
  9. Překlad stránek
  10. Oprávnění a další upozornění
  11. Nabídka Nastavení a další možnosti
  12. Nastavení
  13. Podokno Panel karet

Aplikace Google Disk, Dokumenty a Tabulky

V posledních letech je více a více vyžadována online spolupráce na různých dokumentech, vzájemné sdílení souborů apod. Prim v nabízených službách jistě se svými aplikacemi hraje společnost Google. Na zájmu uživatelů našich sociálních služeb při kurzech práce na počítači, ale i třeba při pořádání workshopů na Agoře je vidět, že Google aplikace jako je Disk, Dokumenty či Tabulky mají co nabídnout i zrakově postiženým. Proto vznikl tento druhý tutoriál, kterým Vás základním používáním provede opět Michal Jelínek za vydatné pomoci Zuzany, tedy hlasu odečítače JAWS, se kterým je obsluha aplikací Google vysvětlována. Společně se zorientujeme v online správci souborů Disk, naučíme se vytvářet složky, mazat, kopírovat, přejmenovat či sdílet soubory/složky. Předvedeme si, jak vytvořit strukturovaný dokument, jak se pohybovat po nadpisech nebo jak vyhledávat. V Tabulkách si ukážeme vytvoření tabulky, jednoduchý vzorec pro výpočty, práci s listy…

Kapitoly:

  1. Úvod
  2. Disk
  3. Dokumenty a Tabulky - vzhled a nástroje
  4. Dokumenty
  5. Tabulky

Skype pro Windows

Ve třetím tutoriálu Vás Zdeněk Bajtl při praktickém předvádění seznámí, jak pracovat se Skype pro Windows. Mnozí po přechodu na změněnou variantu Skype úplně opustili nebo s ním více či méně úspěšně bojují. Pokud nejste sami velcí objevitelé a raději uvítáte pomocnou ruku, přijměte tu Zdeňkovu.

Kapitoly:

  1. Úvod
  2. Stažení aplikace
  3. Instalace
  4. První spuštění po instalaci - průvodce nastavením
  5. První seznámení se Skype
  6. Vyhledání nového kontaktu
  7. Povolení nového kontaktu
  8. Okno kontaktu, nabídka pro kontakt a konverzaci
  9. Příchozí hovor a možnosti jeho okna
  10. Chatování
  11. Posílání souborů
  12. Sdílení obrazovky - teorie
  13. Sdílení obrazovky - praxe
  14. Schůzka
  15. Skupinová konverzace
  16. Skype a funkce JAWS

I přes podmínky, za jakých tutoriály vznikaly v současné epidemické době, kdy prostor pro nahrávání bylo nutné sdílet s dětmi, sousedy s příklepovou vrtačkou či se strojem udusávajícím chodníkovou dlažbu, se nám i s technikou za pár korun snad podařilo vytvořit užitečné, poslouchatelné materiály. Těšíme se na Vaše případné reakce, za které budeme moc rádi.

Všechny tři tutoriály je možné v podobě mp3 stáhnout ze stránky Ke stažení.

Projekt mohl vzniknout díky finanční podpoře Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška, za což mu patří velký dík.